Arşivlik belge ne demek?
Arşiv belgesi: 1. Süresi itibariyle arşiv belgesi niteliği taşımayan veya bu sürenin geçmesine rağmen geçerliliğini yitirmeyen ve hizmetin ifası bakımından işlevi bulunan belge.
Arşiv ne için kullanılır?
Anlam bakımından arşiv; yetkili makamların, çeşitli kurum ve kişilerin işlerini yürütürken işlenen ve korunması gereken belgelerin, usulüne uygun olarak ve belirli kurallara göre saklandığı yerdir.
Arşivlemenin amacı nedir?
1- Arşiv malzemelerini kaybolmaya karşı korumak. 2- Arşiv malzemelerini uygun koşullarda saklayarak belgelerin bozulmasını önlemek. 3- Gerektiğinde belgelere daha kolay ve hızlı ulaşılabilmesini sağlamak.
Arşiv dosyası ne demek?
Dosya arşivleme, dijital veya fiziksel belgelerin düzenli tutulması ve gelecekte kolayca erişilebilmesi için gerçekleştirilen bir işlemdir.
Arşiv belgeler kaç yıl saklanır?
Mükellefler, kendilerinde bulunan arşiv malzemelerini birleşik arşivde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle muhafaza ederler.
Arşiv nedir kısaca?
Anlam bakımından arşiv; kamu veya özel kuruluşlar, çeşitli tüzel kişiler veya kişilerin ticari faaliyetlerinin yürütülmesinde kullandıkları ve saklamak zorunda oldukları belgelerin (evrakların) düzenli bir şekilde ve belirli kurallara göre bir araya getirilerek saklandığı yerdir.
Kaç çeşit arşiv vardır?
Devlet arşivleri, belediye arşivleri, noter arşivleri, dini arşivler, özel arşivler, hastane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, ikonografik arşivler, görsel-işitsel arşivler ve kurumsal arşivler.
Arşiv neden önemlidir?
“Bilgi toplumu” olarak tanımlanan toplumsal yapılarda arşivin işlevi şudur: Geçmişten öğrenmek, bilgiyi geleceğe aktarmak anlamına gelir. Arşiv kurumu, en azından potansiyel olarak, her toplumda mevcuttur. Çünkü toplumların ve kurumların devamlılığını sağlamak temel bir işlevdir. Arşivler, bu işlevi yerine getiren en önemli ve öncü yapılardır.
Arşivleme sistemi belgesi nasıl alınır?
Eğitimin sonunda 10 sorudan oluşan ve 10 dakika zaman sınırlaması olan bir online sınav vardır. Konuları tamamladıktan sonra sınav otomatik olarak gelir. Sertifika sınavını 100 üzerinden en az 60 puanla başarıyla tamamlayanlara arşivleme sistemi sertifikası (katılım sertifikası) verilir.
Arşivlemek ne demek oluyor?
Arşivleme, belgeleri veya kayıtları düzenli ve sistematik bir şekilde depolama, güvence altına alma, sınıflandırma ve yönetme sürecidir. Bu süreç, belgelerin gelecekte referans veya ihtiyaç için kolayca erişilebilir olmasını sağlar.
Arşiv malzemeleri nelerdir?
Bu tür arşivin temel malzemesini film, kaset, CD, DVD, plak, slayt, asetat ve benzeri materyaller oluşturur.
Dosyalar neden arşivde saklanmalıdır?
Bu, değerli belgelerin hasardan korunması için yapılır. Bu nedenle, elektronik arşivleme yöntemleri kullanılırken, arşivlenen belgelere zarar vermeyen prosedürler kullanılmalıdır. Belgeler bilgisayar ortamına aktarılırken, özelliklerine zarar vermemeye dikkat edilmelidir.
Dosyanın arşivde olması ne demek?
Yargıtay dosyasının arşivde olması, dosyanın Yargıtay’a ulaştığı ancak henüz inceleme aşamasına geçmediği anlamına geliyor.
Arşiv kaydı vardır ne demek?
Bu noktada iki farklı ceza kaydı türü bulunmaktadır; Ceza kayıtları; Cezanın infazının başlangıcını ve sonunu gösteren kayıttır. Arşiv kayıtları; Cezanın infazından sonra kanun ve yönetmeliklerle belirlenen süreler içerisinde arşive kaydedilir.
Arşiv yapmak ne demek?
Bir insanın zaman içinde, genellikle hiçbir amaç olmaksızın, bir şeyleri biriktirip bir rafta saklaması eylemi.
Arşiv kaydı içeren belge ne demek?
Bir kişinin sabıka kaydının bulunmadığı ancak arşiv kaydının bulunduğu ifadesi, o kişinin daha önce işlediği suçlara ait cezasının çekildiği ancak bu suçlara ilişkin oluşturulmuş arşiv kaydının hala var olduğu anlamına gelir.
Arşiv türleri nelerdir?
ARŞİV TÜRLERİ Başlıca arşiv türleri şunlardır: Devlet arşivleri, belediye arşivleri, noter arşivleri, dini arşivler, özel arşivler, hastane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, ikonografik arşivler, görsel-işitsel arşivler ve kurumsal arşivler.
Arşiv birimi nedir, ne iş yapar?
Hastane tarafından talep edilen her bir belge veya hasta kaydı için kayıt görevlisi, hastaneye gönderilen belge defterine belgenin gününü, tarihini, türünü, numarasını, talep eden departmanı ve belgeyi talep eden hastane yetkilisini kaydeder ve talep belgesini düzenler.
Arşiv yapmak ne demek?
Bir insanın zaman içinde, genellikle hiçbir amaç olmaksızın, bir şeyleri biriktirip bir rafta saklaması eylemi.